Flux-stiri

STUDIU. O dietă bogată în legume ar putea încetini evoluţia cancerului de prostată

  • Studiul pe 2.000 de pacienți cu cancer de prostată a arătat că o dietă bogată în fructe și legume poate reduce riscul de progresie a bolii.
  • Indicii de dietă pe bază de plante au evidențiat o legătură directă între consumul de legume și reducerea riscului de forme metastatice ale cancerului de prostată.
  • Recomandările sugerează adoptarea unei diete sănătoase, similară cu dieta mediteraneană, pentru beneficii semnificative în gestionarea cancerului de prostată.

Studiul a implicat peste 2.000 de pacienţi americani cu cancer de prostată incipient, trataţi în 43 de centre de urologie din întreaga ţară. Participanţii au completat chestionare detaliate despre dieta şi stilul lor de viaţă.

Folosind indicele global al dietei pe bază de plante şi indicele dietei sănătoase pe bază de plante, cercetătorii au calculat consumul de legume şi au atribuit o valoare numerică dietei fiecărui participant. Astfel, au putut evalua obiectiv efectul alimentaţiei asupra bolii.

Analizele au arătat că bărbaţii cu o dietă mai bogată în fructe şi legume prezentau un risc mai mic ca neoplasmul în stadiu incipient să evolueze spre forme metastatice, adică să se răspândească în organism.

„Acesta este un studiu observaţional, deci nu putem trage concluzii ferme, dar rezultatele sunt totuşi interesante”, a explicat Marco Racioppi, profesor de urologie la Universitatea Catolică din Roma.

El a subliniat că legumele precum roşiile au efecte antiinflamatorii care pot acţiona asupra micro-mediului tumoral, încetinind sau prevenind progresia cancerului.

„Deşi sunt necesare studii suplimentare, nu este imposibil să ne imaginăm că o dietă bogată în fructe şi legume poate avea un efect protector împotriva cancerului de prostată”, a adăugat specialistul.

Racioppi recomandă ca pacienţii cu cancer de prostată să adopte o alimentaţie sănătoasă, asemănătoare dietei mediteraneene, care a dovedit multiple beneficii pentru sănătate, independent de efectul asupra riscului de progresie a tumorii.

Studiul a fost publicat în revista Jama Network Open.

The post STUDIU. O dietă bogată în legume ar putea încetini evoluţia cancerului de prostată appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 58 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code